Michael E. Caspersen udpeget som ’special adviser’ i EU

Nyhed fra It-vest, 7. april 2022

It-vests direktør Michael E. Caspersen er udpeget som særlig rådgiver inden for digital uddannelse for ledende næstformand i EU-Kommissionen Margrethe Vestager.

Opgaven som rådgiver knytter sig til en kommende struktureret dialog med EU-medlemslandene om digital uddannelse og digitale færdigheder, som Margrethe Vestager har til opgave at gennemføre.

Den strukturerede dialog, der blev annonceret af EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen i State of the Union i september 2021, og som indgår i EU-Kommissionens Digital Education Action Plan 2021-2027 som aktion nr.1, skal forberede en "Council recommendation on the enabling factors for successful digital education".

Videre som en del af aktion nr. 10 skal der tilsvarende udarbejdes en "Council recommendation on improving the provision of digital skills in education and training", der som formål bl.a. har "a focus on high-quality informatics education at all levels of education".

”EU-Kommissionen har stort fokus på digital transformation, og der er en erkendelse af, at digital transformation kræver, at dybe digitale færdigheder bliver bredt funderet i uddannelsessystemet", fortæller Michael E. Caspersen.

Han er adjungeret professor ved Institut for Datalogi på Aarhus Universitet og har beskæftiget sig med undervisning i digitale færdigheder på alle niveauer lige siden sin færdiguddannelse som datalog i midten af 1980’erne.

I Danmark har Michael E. Caspersen været med til at udarbejde mål og læseplaner for såvel det nye informatikfag i gymnasiet som forsøgsfaget teknologiforståelse i grundskolen, og i syv år var han leder af Center for Scienceuddannelse ved Aarhus Universitet, hvor han bl.a. var med til at transformere en del af universitetets undervisning til en højere grad af digital understøttelse.

Han indgår også i en række internationale netværk og organisationer, der arbejder for at udbrede digitale kompetencer.

Han er medlem af bestyrelsen for Informatics Europe, hvor han er ansvarlig for organisationens uddannelsesorienterede aktiviteter, og medlem af styregruppen for den europæiske koalition Informatics for All. Senest har han her været formand for en arbejdsgruppe, der midt i marts fremlagde et Informatics Reference Framework for School for EU-Kommissionen. Rammeværket udgør en sammenhængende vision og fælles terminologi til inspiration for de europæiske landes skolesystemer til udvikling af informatik som en fundamental disciplin for det 21. århundrede.

Rollen som særlig rådgiver for Margrethe Vestager gælder for en 1-årig periode fra 1. april 2022 og kan varetages ved siden af jobbet som direktør for It-vest.