Computational thinking - at tænke med maskiner- en podcast-serie fra It-vest.

900 romaner og tusindvis af potteskår – digitale modeller i humaniora

Sæson 4. Episode 22. Udgivet 20. oktober 2022.

Vi ser denne gang nærmere på brugen af digitale modeller i humanistisk forskning. Jens Bjerring-Hansen har arbejdet med digital analyse af 900 romaner fra det moderne gennembrud, og Iza Romanowska bruger simulationer til at undersøge alt fra potteskår til fødevaresikkerhed i oldtidens Syrien.

(Obs: Ser du ikke afspilningslink til podcastepisoden herunder, er der sandsynligvis fordi, du ikke har accepteret statistik-cookies. Dette er nødvendigt for at kunne afspille podcasten herfra.)
 

Episoden tager udgangspunkt i en håndfuld af oplæggene på konferencen "Digitale modeller i humaniora", som fandt sted i Odense den 3. oktober 2022.

Som navnet antyder, så fokuserede arrangementet på, hvordan man kan anvende vidt forskellige digitale metoder i humanistisk forskning – fra tracking af oldgamle lerkrukker over netværksanalyse og konspirationsteorier til kortlægning af bevægelsesmønstrene hos vævere i vikingetiden.

I denne og den næste episode kan man møde fem af oplægsholderne på konferencen.

I første omgang møder vi Jens Bjerring-Hansen og Iza Romanowska, der præsenterer to helt forskellige eksempler på anvendelsen af digitale metoder i forskningen – i henholdsvis litteraturens og arkæologiens verden.

Først fortæller Jens om sit arbejde med analysen af 900 danske og norske romaner udgivet i 1870-1900, og hvordan de udtrykker realismens gennembrud.

Bagefter dykker Iza Romanowska ned i, hvad 'computationel arkæologi' egentlig er for noget, og hvorfor hun synes, at simulationer af oldtidens byer og samfund er det tætteste, vi kommer på en rigtig tidsmaskine!

 

LINKS

Konferencen Digital models in humanities research – inkl. præsentationer

Projektet Measuring Modernity

Jens Bjerring-Hansen

Iza Romanowska

Iza er medforfatter på en bog om 'computationel arkæologi' og digitale modeller

Podcasten er produceret af Anders Høeg Nissen, podLAB.

 


Denne side er senest redigeret 20. oktober 2022.