Podcast om computational thinking

'Computational thinking - at tænke med maskiner' er en podcast-serie fra It-vest om informatik og brugen af computationelle metoder i forskning og uddannelse.

I podcast-seriens sæson 4 tager vi udgangspunkt i en række aktuelle konferencer, workshops m.v. fra 2022, hvor computationelle kompetencer i forskning og uddannelse er i fokus. Episoderne indeholder indslag og interviews med oplægsholdere og deltagere fra arrangementerne samt andre interviews, der reflekterer over arrangementernes temaer.

Podcast-serien er produceret af Anders Høeg Nissen, podLAB i samarbejde med It-vest.

Tidligere sæsoner:

OBS

Det er nødvendigt at acceptere statistik-cookies for at kunne se afspilningslink til podcastepisoderne på denne side.

Følg os f.eks. via:

Sæson 4, aktuelle konferencer, workshops m.v. om computationelle metoder

Udgivet fra juli-november 2022.

Datadrevet ledelse – om at surfe på databølgen uden at drukne i datahavet

Data-drevet ledelse er et emne, som har fået en masse opmærksomhed – og en masse hype – i de senere år. Og data kan jo give masser af indsigt og nye muligheder, men omvendt er data ikke noget, som af sig selv skaber værdi i forretningen.

Satanisme, pizzaer og tonsvis af tweets – digitale værktøjer i humaniora

Hvad kan man lære om Corona-nedlukningen ved at analysere millioner af tweets og avisforsider? Og hvordan kan netværksanalyser hjælpe os med at forstå konspirationsteorier som Pizzagate? Det er nogle af spørgsmålene i denne episode af computational thinking-podcasten, hvor vi har talt med nogle af oplægsholderne fra konferencen Digital models in humanities research, der blev afholdt 3. oktober 2022.

900 romaner og tusindvis af potteskår – digitale modeller i humaniora

Vi ser denne gang nærmere på brugen af digitale modeller i humanistisk forskning. Jens Bjerring-Hansen har arbejdet med digital analyse af 900 romaner fra det moderne gennembrud, og Iza Romanowska bruger simulationer til at undersøge alt fra potteskår til fødevaresikkerhed i oldtidens Syrien. Begge holdt oplæg på konferencen Digital models in humanities research 3. oktober 2022.

Hvad kan AI lære os om os selv? – AI og humaniora 2

Kan AI blive rigtig intelligent uden at have en "krop"? Hvad kan selvlærende algoritmer fortælle os om vores egen læring? Og er AI-systemer grundlæggende alt for overvældende komplekse til, at vi kan forstå dem? Det er nogle af de store spørgsmål, vi tackler denne gang, hvor vi igen er på besøg på konferencen 'AI and the Humanities' på Aarhus Universitet.

Falske fjæs og Hollywood-algoritmer – AI og humaniora 1

Hvad betyder computerskabte, men fuldstændig realistiske, "portrætter" for vores opfattelse af fotografier? Og skal vi lade kunstig intelligens bestemme, hvilke film der skal produceres i Hollywood? Det er nogle af de spørgsmål, der dukker op i kølvandet på den heftige udvikling inden for AI. Vi har været med på konferencen AI and the Humanities på Aarhus Universitet i september 2022.

Computationelle kompetencer – en revolution i hovedet og på skemaet

I denne episode besøger vi konferencen Computationelle kompetencer i uddannelse 19. maj 2022. Konferencen samlede op på indsatsen i grundskolen og på gymnasier og universiteter indtil nu og diskuterede, hvad der skal ske fremover med de mange ambitioner om at gøre informatik til en del af vores uddannelser på alle niveauer.

Oversættelse, vejmeldinger og poesi – når computere arbejder med ord

I denne episode tager vi med på en workshop om såkaldt 'automated writing', altså når computere og algoritmer manipulerer eller producerer tekst. Det handler både om hverdags-skrivning, om nyheder og om litteratur og anden kunst – og er i øvrigt også relateret til både stavekontrol, maskinoversættelser og meget mere.

Sæson 3, computationelle metoder i forskning og uddannelse - ude i verden

Udgivet november-december 2021.

I sæson 3 af podcastserien besøger vi forskere og eksperter i Norge, Schweiz, Israel, England og USA og hører om, hvordan de arbejder med at udvikle både forskning og undervisning ved brug af computationelle metoder.

Det handler om så forskellige emner som bl.a. kræftforskning, hjælp til børn med skrivevanskeligheder, agentbaseret modellering af økosystemer og 'omvendt tyngdekraft'.

Episode 17: Simple agenter og komplekse fænomener - oprindelsen af agentbaseret modellering

Hvordan vil et økosystem med glubske ulve og store elge udvikle sig over tid? Det er bare et af tusinder scenarier og fænomener, man kan udforske med agentbaseret modellering og værktøjer som NetLogo.

Lyt med det samme eller læs mere om episode 17.

Episode 16: Computerorme og kræftforskning – computationel modellering af biologiske systemer

At lave virkelighedstro computersimulationer af biologiske systemer er det, man kalder en ’grand challenge’ – en stor udfordring. Men hvis det lykkes, kan det måske en dag hjælpe f.eks. med mere effektiv behandling af kræft.

Lyt med det samme eller læs mere om episode 16.

Episode 15: Smarte mødeborde, robotter og innovation – uddannelse som en computationel videnskab

Denne gang besøger vi et schweizisk forskningslaboratorium for ’educational technology’ og skal både høre om mødeborde, der registrerer, hvem der snakker, og om et projekt, som tackler skrivevanskeligheder med brugen af robotter og iPads.

Lyt med det samme eller læs mere om episode 15.

Episode 14: Penduler, tornadoer og omvendt tyngdekraft – fysikuddannelse med computationelle færdigheder

På universitetet i Oslo arbejder man med at bruge computationelle metoder i undervisningen – og det kan føre vidt omkring: fra fjederbårne penduler til tankeeksperimenter om 'omvendt tyngdekraft'!

Lyt med det samme eller læs mere om episode 14.

Episode 13: Computationel modellering i det store perspektiv – optakt til sæson 3

"Computational thinking – at tænke med maskiner" er tilbage med sæson 3, hvor vi denne gang skal møde en række internationale forskere og eksperter på feltet. I første episode fortæller vi om de mange spændende emner, der er på vej, fra computersimulerede orme over kræftforskning til mødeborde, der lytter efter, hvem der taler.

Lyt med det samme eller læs mere om episode 13.

Sæson 2, med fokus på uddannelse

I sæson 2 af podcasten om computational thinking sætter vi fokus på uddannelse og især på brugen af modeller i gymnasiet og folkeskolen. Man kan høre om klimamodeller, NetLogo, programmering, sukkerplantager og meget mere, og vi vil tage jer med på besøg både i folkeskolen, på gymnasiet og hos forskere.

Udgivet oktober-november 2020.

Episode 12: Intelligente skolemøbler og mikrocomputere – computationelle kompetencer i folkeskolen

I denne episode skal vi især fokusere på informatikfaglighed i folkeskolen. Mere specifikt ser vi på forsøgsfagligheden teknologiforståelse, som er et projekt på 46 udvalgte skoler i hele landet. Målet er at undersøge, hvordan man på alle klassetrin kan undervise i mange forskellige aspekter af elevernes teknologiforståelse, fra techgiganternes indflydelse til helt grundlæggende programmering.

Lyt med det samme eller læs mere om episode 12.

Episode 11: Sukkerrør og barselsorlov – modeller i samfundsfag og historie

I denne episode sætter vi fokus på brugen af agentbaserede modeller i gymnasiernes undervisning i samfundsfag og historie. Og det spænder ganske vidt - fra sukkerrørsplantager i Vestindien til barselsordninger og ligestilling.

Lyt med det samme eller læs mere om episode 11.

Episode 10: Klimamodeller og cellemembraner – kode og faglighed i smuk balance

I denne episode skal vi se nærmere på brugen af agentbaserede modeller i naturfagsundervisningen i gymnasiet, hvor de blandt meget andet bliver brugt til at vise, hvordan cellemembraner og klimaet fungerer.

Lyt med det samme eller læs mere om episode 10.

Episode 9: Systemforståelse med agentbaseret modellering og tusindvis af virtuelle skildpadder

I denne episode sætter vi især fokus på såkaldte agentbaserede modeller, der er gode til at beskrive adfærd og komplekse fænomener, men løfter også perspektivet helt op og spørger, om vi skal have et fag om systemforståelse på skemaet.

Lyt med det samme eller læs mere om episode 9.

Episode 8: Computational thinking - fra forskning til uddannelse. Et intermezzo.

I sæson 2 af podcastserien om computational thinking sætter vi fokus på uddannelse og især på brugen af modeller i gymnasiet og folkeskolen. I sæsonens første episode laver vi først og fremmest en optakt til sæson 2 - med baggrund, perspektiv og et par teasere.

Lyt med det samme eller læs mere om episode 8.

Sæson 1, med fokus på forskning

I podcast-seriens sæson 1, undersøger vi, hvordan såkaldte computationelle metoder kan spille en rolle i forskning, fra fysik over antropologi til litteraturvidenskab.

Du vil få indsigt i, hvordan computere kan supplere vores kognitive formåen, og du vil møde en lang række forskere fra vidt forskellige forskningsfelter, der fortæller, hvordan de med computernes regnekraft og dataopsamling kan skabe helt nye resultater, som ikke var mulige for mennesket alene.

Udgivet januar-februar 2020.

Episode 7: Folkekultur på Facebook - besøg i det tekno-antropologiske laboratorium

I denne episode tager vi på besøg i Teknoantropologisk Laboratorium på Aalborg Universitet. Her arbejder “bløde” forskere med “hårde” værktøjer og udforsker blandt andet store datamængder fra Facebook-grupper.

Lyt med det samme eller læs mere om episode 7.

Episode 6: På vej mod et algoritmisk sundhedsvæsen

I denne episode handler det om computationelle metoder i sundhedsvæsenet.

Vi besøger en professor, der forsker i systembiologi og komplekse sygdomsbilleder og har arbejdet med computationelle metoder i over 30 år, og vi besøger et nystartet it-firma, der laver software som beslutningsstøtte til hjertelæger med udgangspunkt i data fra pacemakere.

Lyt med det samme eller læs mere om episode 6.

Episode 5: RAM og romaner

I denne episode ser vi på, hvordan computationelle metoder kan bruges i litteraturhistoriens verden.

Vi skal møde en litteraturprofessor, der hjemmevant taler om både N-gram og machine learning, og så skal vi besøge Danmarks mindste supercomputer, der bruges til forskning i humaniora ved Det Kongelige Bibliotek.

Lyt med det samme eller læs mere om episode 5.

Episode 4: Humanister med algoritmer

I denne episode skal vi høre om, hvordan computationelle metoder i høj grad vinder indpas på humaniora, hvor man arbejder med alt fra nyhedsflows over litteraturanalyse til Grundtvig-chatbots.

I episoden besøger vi både Center for Humanities Computing ved Aarhus Universitet og den digitale enhed på Statens Museum for Kunst.

Lyt med det samme eller læs mere om episode 4.

Episode 3: Kvantesimulationer på supercomputer

I denne episode skal vi høre om simulationer af kvantefysiske fænomener, og hvordan computationelle metoder kan hjælpe fysikerne med at forstå, hvordan universets byggesten opfører sig. Og så skal vi besøge en supercomputer i kælderen under Aarhus Universitet.

Lyt med det samme eller læs mere om episode 3.

Episode 2: Social data science og maskin-antropologi

I denne episode ser vi på, hvordan samfundsforskere og antropologer bruger computationelle metoder i deres arbejde. Og det handler både om afgangsprøver, politik og fester - og om masser af data.

Lyt med det samme eller læs mere om episode 2.

Episode 1: Computere hjælper forskere med at forske

I podcast-serien Computational thinking - at tænke med maskiner undersøger vi, hvordan såkaldte computationelle metoder kan spille en rolle i forskning, fra fysik over antropologi til litteraturvidenskab.

I første episode ser vi på, hvad computational thinking er, og hvorfor det er vigtigt at kunne forstå - og hvordan begrebet indskriver sig i en større sammenhæng, både i undervisning, i forskning og i vores samfund generelt.

Lyt med det samme eller læs mere om episode 1.


Denne side er senest redigeret 11. november 2022.