Computational thinking - at tænke med maskiner - en podcast-serie fra It-vest.

Kvantesimulationer på supercomputer

Sæson 1. Episode 3. Udgivet 29. januar 2020.

I denne episode af podcast-serien 'Computational thinking - at tænke med maskiner' skal vi høre om simulationer af kvantefysiske fænomener, og hvordan computationelle metoder kan hjælpe fysikerne med at forstå, hvordan universets byggesten opfører sig. Og så skal vi besøge en supercomputer i kælderen under Aarhus Universitet.

(Obs: Ser du ikke afspilningslink til podcastepisoden herunder, er der sandsynligvis fordi, du ikke har accepteret statistik-cookies. Dette er nødvendigt for at kunne afspille podcasten herfra.)
 

Professor og VILLUM Investigator Bjørk Hammer fra Aarhus Universitet forsker i, hvordan atomer opfører sig, når de møder omgivelserne helt ude i overfladen af et materiale.

Det betyder blandt andet, at han laver computersimulationer af de kvantefysiske fænomener, som styrer atomernes positioner og interaktioner.

En af fordelene ved at lave computersimulationer, sammenlignet med eksperimenter i den fysiske verden, er, at man kan nøjes med at arbejde med lige præcis det nødvendige antal atomer.

En anden fordel er, at man har langt større frihed til at forestille sig mulige scenarier eller lave hypoteser om, hvordan verden hænger sammen. 

I nogle sammenhænge kan det måske virke lidt angstprovokerende at skulle overlade i hvert fald dele af sin forskning til algoritmerne, men sådan ser Bjørk ikke på tingene. Han oplever det som helt fantastisk at få nye værktøjer, som kan hjælpe med at lave ny forskning.

Nogle gange kan man lave sine atomsimulationer på en forholdsvis almindelig computer, men andre gange må man tage det tunge skyts i brug og køre beregningerne på rigtige supercomputere. Og så er det jo heldigt, at Aarhus Universitet faktisk har supercomputeren Grendel stående i kælderen. Vi ser nærmere på udstyret.

I episoden medvirker professor Bjørk Hammer og chefkonsulent Niels Carl W. Hansen, begge fra Aarhus Universitet.

 

LINKS

Bjørk Hammer

CSCAA: Centre for Scientific Computing Aarhus

 

Podcasten er produceret af Anders Høeg Nissen, podLAB.

 


Denne side er senest redigeret 14. oktober 2020.