Computational thinking - at tænke med maskiner - en podcast-serie fra It-vest.

Humanister med algoritmer

Sæson 1. Episode 4. Udgivet 5. februar 2020.

I denne episode skal vi høre om, hvordan computationelle metoder ikke “bare” er noget med fysik og kemi og datalogi, men i høj grad også har vundet indpas på humaniora - hvor man arbejder med alt fra nyhedsflows over litteraturanalyse til Grundtvig-chatbots.

(Obs: Ser du ikke afspilningslink til podcastepisoden herunder, er der sandsynligvis fordi, du ikke har accepteret statistik-cookies. Dette er nødvendigt for at kunne afspille podcasten herfra.)
 

På Aarhus Universitet har man for alvor omfavnet digitaliseringen i arbejdet også med humanistiske videnskaber, og man finder her blandt andet et helt laboratorium, der både samarbejder med forskere og udvikler egne værktøjer og projekter. Det hedder Center for Humanities Computing.

Her arbejder man sammen med en række forskere fra humaniora om vidt forskellige projekter - fra nyhedsflows over litteraturanalyse til Grundtvig-chatbots.

De computationelle metoder giver mange nye muligheder, men kan selvfølgelig også være udfordrende. Det handler både om at have forståelse for de digitale værktøjer, sætte teams sammen på den rigtige måde - og overhovedet at få digitaliseret kulturens objekter, så de kan data-behandles.

Hvad angår digitaliseringen og tilgængeliggørelsen, så er det noget man også har erfaringer med på Statens Museum for Kunst, SMK, hvor Jonas Heide Smith og hans kolleger har brugt både tekstanalyse og billedgenkendelses-algoritme i arbejdet med at katalogisere kunsten.

I episoden medvirker Kristoffer Nielbo, der er lektor og leder af Center for Humanities Computing ved Aarhus Universitet, og Jonas Heide Smith, der er leder af den digitale enhed på Statens Museum for Kunst.

 

LINKS

Center for Humanities Computing

Kristoffer Nielbo

SMK Open

Jonas Heide Smith

Podcasten er produceret af Anders Høeg Nissen, podLAB.

 


Denne side er senest redigeret 14. oktober 2020.