Computational thinking - at tænke med maskiner- en podcast-serie fra It-vest.

Satanisme, pizzaer og tonsvis af tweets – digitale værktøjer i humaniora

Sæson 4. Episode 23. Udgivet 20. oktober 2022.

Hvad kan man lære om Corona-nedlukningen ved at analysere millioner af tweets og avisforsider? Og hvordan kan netværksanalyser hjælpe os med at forstå konspirationsteorier som Pizzagate? Det er nogle af spørgsmålene i denne episode af computational thinking-podcasten.

(Obs: Ser du ikke afspilningslink til podcastepisoden herunder, er der sandsynligvis fordi, du ikke har accepteret statistik-cookies. Dette er nødvendigt for at kunne afspille podcasten herfra.)
 

I denne episode sætter vi endnu en gang fokus på en håndfuld af oplæggene på konferencen "Digitale modeller i humaniora", som fandt sted i Odense den 3. oktober 2022.

Som man nok kan gætte, så fokuserede arrangementet på, hvordan man kan anvende vidt forskellige digitale metoder i humanistisk forskning – fra tracking af oldgamle lerkrukker til konspirationsteorier og danske nyhedsmedier.

I den forrige episode af "At tænke med maskiner" mødte vi Jens Bjerring-Hansen og Iza Romanowska, der præsenterede to helt forskellige eksempler på anvendelsen af digitale metoder i forskningen – i henholdsvis litteraturens og arkæologiens verden.

I denne episode fortsætter vi med et par eksempler. Rebekah Baglini fortæller om en analyse af nyhedsstrømmen under Corona-nedlukningen, og Tim Tangherlini har blandt andet set nærmere på konspirationsteorier på nettet.

Men vi skal også tale med Sine Nørholm Just om, hvordan det naturligvis er nødvendigt, at man forholder sig kritisk reflekteret til anvendelsen af computationelle metoder i den humanistiske forskning.

 

LINKS

Konferencen Digital models in humanities research – inkl. præsentationer

Rebekah Baglini

Tim Tangherlini

Sine Nørholm Just

HOPE-projektet

ADD-projektet

Læs mere om 'controversy mapping'

Podcasten er produceret af Anders Høeg Nissen, podLAB.

 


Denne side er senest redigeret 20. oktober 2022.