Ny podcast-serie om at tænke med maskiner

Pressemeddelelse fra It-vest, 20. januar 2020

It-vest har indgået samarbejde med den kendte radiojournalist Anders Høeg Nissen om en podcast-serie, der fortæller, hvordan computere og computationelle metoder giver forskere inden for alle fagområder mulighed for at finde svar på helt nye spørgsmål.

Hvor tidligere teknologiske landvindinger har udvidet menneskets fysiske formåen, så kan computerne supplere vores kognitive formåen. Det giver forskere muligheder for at finde svar, som de ikke har kunnet finde før, og derfor også for at stille spørgsmål, som ikke er blevet stillet før.

I den nye podcast-serie Computational thinking – at tænke med maskiner, der udgives af universitetssamarbejdet It-vest, tager værten Anders Høeg Nissen på besøg hos en lang række forskere på de danske universiteter, der anvender computere og computationelle metoder i deres forskning.

Det er vel at mærke ikke forskere inden for datalogi eller lignende. Men derimod forskere fra så forskellige felter som for eksempel antropologi, biologi, fysik, litteraturvidenskab og samfundsfag.

I podcast-serien giver de eksempler på, hvordan de med computernes regnekraft og dataopsamling kan skabe helt nye resultater, som ikke var mulige for mennesket alene.

- De computationelle metoder vil uden tvivl åbne for mere eksplorative forskningsprocesser. Computational thinking rykker derfor ved vores forståelse af, hvad videnskab er, og hvordan forskning foregår, siger Michael E. Caspersen, direktør for It-vest, der er et uddannelses- og forskningssamarbejde mellem Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet.

Han fortsætter:

- Vi håber, at podcast-serien vil være en inspiration for undervisere og forskere, der bruger eller ønsker at bruge computationelle metoder. Men også, at andre med generel interesse for samfundets udvikling vil lytte med. I en stadig mere digitaliseret verden er det afgørende, at informatik og computational thinking bliver en almen kompetence i både uddannelse og forskning, så det ikke kun er få mennesker, der har kontrolpanelet til den digitale udvikling og sætter dagsordenen for det liv, vi lever.

Podcast-serien er produceret af den kendte radio- og techjournalist Anders Høeg Nissen, der i mange år var vært i programmet Harddisken på DR’s P1 og i dag laver podcasts i podLAB. Første sæson udkommer januar-marts 2020.