Podcast om computational thinking

'Computational thinking - at tænke med maskiner' er en podcast-serie fra It-vest om informatik og brugen af computationelle metoder i forskning og uddannelse.

I podcast-seriens sæson 4 tager vi udgangspunkt i en række aktuelle konferencer, workshops m.v. fra 2022, hvor computationelle kompetence i forskning og uddannelse er i fokus. Episoderne indeholder indslag og interviews med oplægsholdere og deltagere fra arrangementerne samt andre interviews, der reflekterer over arrangementernes temaer.

Podcast-serien er produceret af Anders Høeg Nissen, podLAB i samarbejde med It-vest.

Tidligere sæsoner:

OBS

Det er nødvendigt at acceptere statistik-cookies for at kunne se afspilningslink til podcastepisoderne på denne side.

Følg os via:

Sæson 4, besøg på og reaktioner fra konferencer, workshops m.v. om computationelle metoder

Udgivet fra juli 2022.

Computationelle kompetencer – en revolution i hovedet og på skemaet

I denne episode besøger vi konferencen Computationelle kompetencer i uddannelse 19. maj 2022. Konferencen samlede op på indsatsen i grundskolen og på gymnasier og universiteter indtil nu og diskuterede, hvad der skal ske fremover med de mange ambitioner om at gøre informatik til en del af vores uddannelser på alle niveauer.

Oversættelse, vejmeldinger og poesi – når computere arbejder med ord

I denne episode tager vi med på en workshop om såkaldt 'automated writing', altså når computere og algoritmer manipulerer eller producerer tekst. Det handler både om hverdags-skrivning, om nyheder og om litteratur og anden kunst – og er i øvrigt også relateret til både stavekontrol, maskinoversættelser og meget mere.

Sæson 3, computationelle metoder i forskning og uddannelse - ude i verden

Udgivet november-december 2021.

I sæson 3 af podcastserien besøger vi forskere og eksperter i Norge, Schweiz, Israel, England og USA og hører om, hvordan de arbejder med at udvikle både forskning og undervisning ved brug af computationelle metoder.

Det handler om så forskellige emner som bl.a. kræftforskning, hjælp til børn med skrivevanskeligheder, agentbaseret modellering af økosystemer og 'omvendt tyngdekraft'.

Simple agenter og komplekse fænomener – oprindelsen af agentbaseret modellering

Hvordan vil et økosystem med glubske ulve og store elge udvikle sig over tid? Det er bare et af tusinder scenarier og fænomener, man kan udforske med agentbaseret modellering og værktøjer som NetLogo.

Computerorme og kræftforskning – computationel modellering af biologiske systemer

At lave virkelighedstro computersimulationer af biologiske systemer er det, man kalder en ’grand challenge’ – en stor udfordring. Men hvis det lykkes, kan det måske en dag hjælpe f.eks. med mere effektiv behandling af kræft.

Smarte mødeborde, robotter og innovation – uddannelse som en computationel videnskab

Denne gang besøger vi et schweizisk forskningslaboratorium for ’educational technology’ og skal både høre om mødeborde, der registrerer, hvem der snakker, og om et projekt, som tackler skrivevanskeligheder med brugen af robotter og iPads.

Penduler, tornadoer og omvendt tyngdekraft – fysikuddannelse med computationelle færdigheder

På universitetet i Oslo arbejder man med at bruge computationelle metoder i undervisningen – og det kan føre vidt omkring: fra fjederbårne penduler til tankeeksperimenter om 'omvendt tyngdekraft'!

Computationel modellering i det store perspektiv – optakt til sæson 3

"Computational thinking – at tænke med maskiner" er tilbage med sæson 3, hvor vi denne gang skal møde en række internationale forskere og eksperter på feltet. I første episode fortæller vi om de mange spændende emner, der er på vej, fra computersimulerede orme over kræftforskning til mødeborde, der lytter efter, hvem der taler.

Sæson 2, episode 8-12, med fokus på uddannelse

I sæson 2 af podcasten om computational thinking sætter vi fokus på uddannelse og især på brugen af modeller i gymnasiet og folkeskolen. Man kan høre om klimamodeller, NetLogo, programmering, sukkerplantager og meget mere, og vi vil tage jer med på besøg både i folkeskolen, på gymnasiet og hos forskere.

Udgivet oktober-november 2020.

Sæson 1, episode 1-7, med fokus på forskning

I podcast-seriens sæson 1, undersøger vi, hvordan såkaldte computationelle metoder kan spille en rolle i forskning, fra fysik over antropologi til litteraturvidenskab.

Du vil få indsigt i, hvordan computere kan supplere vores kognitive formåen, og du vil møde en lang række forskere fra vidt forskellige forskningsfelter, der fortæller, hvordan de med computernes regnekraft og dataopsamling kan skabe helt nye resultater, som ikke var mulige for mennesket alene.

Udgivet januar-februar 2020.


Denne side er senest redigeret 25. april 2022.